KASZUBI Z POWIATU KOŚCIERSKIEGO Z DYNGUSEM W PRUSZKOWIE

Przybliżyliśmy tradycje, obrzędy występujące do dzisiaj na Kaszubach. Zaprezentowaliśmy walory turystyczne , kulturowe Kaszub. "Dyngowaliśmy" i częstowaliśmy tabaką. Wszystkich rozbawiała Kapela Ludowa Kaszuby z gminy Karsin, która miała bogaty repertuar.
Na stołach królowały potrawy regionalne: wędliny, galarety, przetwory, baby wielkanocne, baranki oraz tradycyjny produkt regionalny - ruchanki itd
Nie zabrakło ręcznie plecionych koszyków pełnych jaj wielkanocnych - pisanek oraz palm.
Dyngus - jałowiec też spełnił swoje zadanie.
Dzieci mogły nauczyć się i przygotować pisankę wielkanocną, którą zabrały ze sobą do domu.
Koło Gospodyń "Górki" z" łabędziem" w roli głównej wykonało kabaret pt. "Jajo Wielkanocne".
Było kolorowo, wesoło, muzycznie i bardzo miło.
Dziękujemy Miejskiemu Ośrodkowi Kultury "Kamyk" za zaproszenie.
HR





