POMORSKIE PRZYSMAKI

Konkurs ten już jest organizowany poraz XI. Komisja miała trudne zadanie do wykonania, bo aż 92 produkty trzeba było ocenić. W kategorii produkty nagrody otrzymali za kiełbasę gburską Doroty Łozińskiej, śledzie w kwasie chlebowym Haliny Łuc, ocet jabłkowy Barbary Grocholskiej, nalewkę wiśniową KGW z Małego Klincza - I miejsc. W kategorii Potrawa - komisja w składzie przewodniczaca - Hanna Szymanderska, Ewa Gilewska, Edyta Klasa, Tatiana Kuśnierska oraz Artur Michna
I miejsce otrzymała Dagmara Mazurek za zupę żurawinowo-jabłkową
II miejsce Halina Rogińska za zupę rybną i lina w śmietanie
III miejsce i nominacje do Perły Panstwo Kostuch za zupę zdyni
Nominowane do perły produkty to: śledź bałtycki po rybacku, brzad z Zaborów- Pani Barbary Sałata, likier z płatków róż i żuławski olej rzepakowy tłoczony na zimno.
Drugie miejsce zajął wyjątkowo apetyczny zestaw rybny podany przez Halinę Rogińską i Urszulę Laskowską z Kościerzyny. Panie podały tradycyjną kaszubską zupę rybną i zapiekanego w śmietanie lina. Oba dania były pyszne, przygotowane ze świeżo sprawionych ryb z jeziora Dobrogoszcz. Fantastyczne założenie, bardzo dobra realizacja i zaszczytne drugie miejsce napisał Artur Michna krytyk kulinarny, więcej na stronie www.krytykkulinarny.pl





