Tłusty Czwartek

Stare porzekadło mówi "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła dobrych pączków nasmażyła"
Pączki:
1 kg mąki, 10 dkg drożdży, 1 szklanka cukru, 5 żółtek, 2 całe jajka, 0,5 kostki palmy, 1/2 litra mleka, skórka z cytryny, 1 kieliszek wódki, litr oleju lub smalcu do pieczenia.
Wykonanie:
Zrobić zaczyn z drożdży z łyżką cukru i mąki i 1 szklanką mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Mleko z tłuszczem zagrzać . Ubić jajka, żółtka i cukier, dodać mleko i mąkę oraz wódkę- wszystko razem wyrobić. Następnie dodać zaczyn i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu formować pączki nadziewając marmoladą i układając na płótno wysypane mąką. Piec w głębokim tłuszczu, aż pączki będą miały złoty kolor. Ostudzone polukrować. Życzę smacznego.

