Żurawinowy Rajd Rowerowy - II Festiwal Żurawiny

Tematy konferencji :
1) Wpływ żurawiny na układ moczowy" lekarz Radosław Flisikowski - Oddział Urologii i Urologii Onkologicznej w Kościerzynie
2) "Substancje czynne występujące u roślin i ich właściwości lecznicze na przykładzie żurawiny" dr inż. Urszula Zajączkowska -Samodzielny Zakład Botaniki Leśnej Wydział Leśny SGGW (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)W zastępstwie: prof. dr hab. Stefan Zajączkowski
3) Sprzedaż bezpośrednia z gospodarstwa rolnego - aktualny stan prawny, możliwość sprzedaży przetworzonych produktów pochodzenia roślinnego - Izabela Byszewska polska Izba Produktu regionalnego i Lokalnego
4) „Żurawina jako produkt tradycyjny Pomorskiego - różne sposoby podania" - Halina Rogińska prezes KSA" Kościerska Chata"
5) "Nowoczesna i zdrowa kuchnia na bazie żurawiny" Hotel Bazuny -
6) Występowanie żurawiny błotnej na Kaszubskim Uroczysku w Zielonej Wsi w gminie Nowa Karczma" - mgr Andrzej Penk.
Panel dyskusyjny:
Prowadzący - Adam Plutowski
Uczestnicy:
Jacek Janowski Wicedyrektor Departamentu Produktu Turystycznego i Współpracy Regionalnej w Polskiej Organizacji Turystycznej
Marta Chełkowska - Prezes Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej
Grażyna Greinke - Dyr. Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie
Po konferencji wyjazd studyjny na bagna ze zwiedzaniem Muzeum Wybickiego w Bedominie.
Drugi dzień
- festyn promujący produkt turystyczny i kulinarny
Konferencji naukowa poświecona żurawinie i jej ochronie w Kościerzynie, oraz wypromowanie tego maleńkiego owocu jako produktu regionalnego. Żurawina jako produkt regionalny ma ogromne zastosowanie w medycynie, kosmetyce, gastronomi itd . Konferencja wypromowała tą maleńką jagodę, oraz powiat kościerski.
Degustacja potraw z żurawiny pod czas festynu umocniła smak tego wyjątkowego owocu.
Odbył się konkurs na potrawę z żurawiny oraz nalewkę żurawinową , konkursy dla publiczności o tematyce agroturystycznej, a także promocja gminy Kościerzyna i jej kultury kaszubskiej.
Żurawina stała się marką rozpoznawalną nasz region Kaszuby - jest marką gminy Kościerzyna.
II Festiwal Żurawiny -to doskonały produkt turystyczny.
Organizatorem imprezy byli Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne „Kościerska Chata" przy współpracy z Gminą Miejską Kościerzyna, Kościerskim Domem Kultury, Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Gdańsku, Gminą Kościerzyna, Starostwem Powiatowym w Kościerzynie Należy zaznaczyć, że program realizowany był w ramach projektu pt. II Festiwal Żurawiny ze środków Gminy Kościerzyna, Gminy Miejskiej Kościerzyna, oraz przy wsparciu Kościerskiego Domu Kultury, Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku, gmin: Karsin i Nowej Karczmy . Celem projektu była prezentacja produktu regionalnego oraz promocja tradycji i kultury kaszubskiej w powiecie kościerskim poprzez ekspozycję i degustacje potraw kuchni kaszubskiej( potraw z żurawiny i nalewki żurawinowe ), wystawę prac artystów rękodzieła ludowego, promowanie turystyki kulinarnej oraz agroturystyki.
więcej
https://www.youtube.com/watch?v=qEZgjNA8dMg&feature=youtu.be













